wtorek, 16 kwietnia 2019

Jak przygotować zakwas na żur

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, to już ostatni dzwonek, by przygotować własny zakwas. Zakwas potrzebny jest do przygotowania tradycyjnego żuru, żurku, czy barszczu białego. Ja korzystam z przepisu, który jest u nas w rodzinie od lat. Używam mąki żytniej, ale zakwas można przygotować też z mąki pszennej, gryczanej oraz innych mąk (gdy np. nie tolerujesz glutenu). Pamiętaj o tym, aby nie zakręcać słoja pokrywką, przykryj go gazą lub lnianą ściereczką, żeby żur mógł oddychać.

Do przygotowania zakwasu na żur potrzebujesz:
duży słoik
gazę
szklankę mąki żytniej razowej typ 2000
1l przegotowanej letniej wody
2-3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
skórkę z 1 kromki razowego chleba

Jak przygotować zakwas na żur:
Weź słoik, wsyp do niego mąkę żytnią razową i zalej litrem przegotowanej, letniej wody, wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką. Dodaj lekko rozgniecione ząbki czosnku, skórkę od chleba, liście laurowe i ziele angielskie, ponownie wymieszaj. Przykryj słoik gazą, odstaw na 5 dni w zacienione, ciepłe miejsce, pamiętając, by codziennie wymieszać zawartość słoika. Będzie pachniał kwasem - to normalne. Odcedź czosnek, ziele angielskie liść laurowy i resztki chleba. Zakwas przelej do słoja lub butelki.

Gdy będziesz gotować zupę, zostaw trochę zakwasu w słoiku i schowaj do lodówki. Dodaj do tego co pozostało 5 czubatych łyżek mąki żytniej i 1 litr letniej wody, ponownie odstaw w ciepłe miejsce. W ten sposób możesz przygotowywać zakwas wielokrotnie.

1 komentarz:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter